14 October 2008

Het laatste avondmaal

Ik was kroongetuige van een paniekaanval. Het blijft een onbekende keuken, hoewel ik ze zelf heb uitgezocht. Ze spreken redelijk goed Engels maar taalgebruik is geen garantie voor wat je op je bord te zien krijgt. Yuk Hoe is een Koreaans gerecht van rauw vlees. Het gerecht wordt geserveerd met een rauw ei. Ze geven niet de garantie dat je er ziek van wordt. In Amsterdam zitten vijf Koreaanse restaurants, er zit er eentje in Amstelveen. In Amstelveen zit ook een Japans eetcafé, de eigenaar ervan is een Chinees.

Vitamine D krijg je van de zon. Vitamine D zit ook in vis, in paling het meest. Nierstenen ontstaan door een gebrek aan vitamine D. Nadat ik mezelf drie keer had omgekleed ging ik aan tafel. Plaatjes in een kookboek geven een vertekend beeld. In het boek stond geen Koreaans woord voor paling. In het buitenland probeer je contact te maken, als je thuis bent probeer je contacten te mijden.

Alles Is Liefde is een populaire Nederlandse film. Ik heb de film niet gezien, ik kijk plaatjes op het internet. Plaatjes op internet geven een vertekend beeld. Het titelnummer van Alles Is Liefde wordt gespeeld door de legendarische Nederlandse rockband Blof. Op het laatste bedrijfsfeest trad dit bandje op. De setlist eindigde met het nummer Alles Is Liefde. Iedereen zong mee en iedereen danste. Ik kende de tekst niet en danste van biertap naar biertap. Als je veel drinkt dan worden de nieren goed gespoeld.

Toen ik mezelf urinerend terugvond achter een gordijn, was het genoeg geweest. Een meisje in uniform sprak me aan. Op haar linkerborst, voor de kijker rechts, stond beveiliging. Niet schrikken, rustig blijven. Eerst terugstoppen, daarna pas je gulp dichtdoen. Ze was niet boos, ze was het zonnetje in mijn huis. Ik verstond niet wat ze zei, er stond een band te spelen. Ik vroeg of ze geen handboeien had. Nee, die had ze niet. Toen vroeg ik of ze haar nieren wel genoeg spoelde. Je kunt zeggen: ik houd van de zon. Dat betekent niet dat de zon ook van jou houdt. De zon is een slet, de zon schijnt op iedereen. Carice van Houten heeft een veertien jaar oudere vriend en daar hoor je niemand over.

Het uniform bracht me terug naar de zaal. We aten samen een toastje met paling en liepen gearmd naar buiten. Ze had weinig vlees op haar botten. Vogels hebben ook weinig vlees op hun botten. Buiten stond iemand tegen een muur over te geven. Plaatjes tegen een muur geven een vertekend beeld. Mensen die binnen zitten kijken graag naar buiten, mensen die buiten staan kijken graag bij je naar binnen. Je boeit mensen om te voorkomen dat ze wegvliegen.

Op de snelweg stond een reiger. Waarom gaat een reiger op de snelweg staan? De reiger vloog niet weg, misschien had hij rauwe paling gegeten en stond hij uit te buiken. Met het linkervoorwiel lieten we het beest het asfalt te likken. Soms hebben mensen een zetje in de rug nodig. Als je kan vliegen, ga dan ook vliegen. Eerst was er een knal, meteen daarna volgde een gil. Het klonk als een klapband, waarschijnlijk waren het zijn nierstenen. Niet in paniek raken, rustig blijven. Met paniek los je niets op. Ik pakte een sigaret. Waar is mijn aansteker? Waar is mijn aansteker gebleven? Met mijn hand graaide ik in het rond. De reiger is familie van de ooievaar. De ooievaar brengt baby’s. Zo reden we onze eigen ooievaar dood.

Mensen moet nederigheid worden bijgebracht. Nederigheid is overgave. Zonder overgave geen liefde. Er zijn geen garanties, er zijn alleen illusies. Een nachtmerrie valt rauw op je dak maar is eigenlijk gewoon een droom. Niet gaan dromen, rustig blijven. Neem een slokje water en draai je kussen om, dan slaap je zo weer verder.